OTEVŘENO PO - PÁ, 10:00 - 16:00

Caballero Zifar Blanco

Kód: ZIF-CAB-BLC
Novinka
Značka: Zifar
684 Kč
Skladem

Unikátní Albillo, které je jedinou povolenou bílou odrůdou oblasti Ribera del Duero. Vynikající textura a svěžest s lahodnou dochutí.

 

rybypatédrůbež

Detailní informace

Detailní popis produktu

Zifar - Caballero Zifar Blanco

100% Albillo Mayor
Alc.: 13 % obj.

Keře bílé odrůdy Ablillo jsou roztroušené mezi starými keři červeného Tempranilla, na více než 9 různých pozemcích v oblasti Anguix a Roa, v průměrné nadmořské výšce 820 m. Hrozny tak pochází z míst s různým složením půd, orientací ke slunci a povětrnostních podmínek. Vyrábí se v limitovaném množství asi 3900 lahví.

Sklízí se ručně do malých, 15 kg boxů, průměrný výnos na hlavu je pouze cca 1,3 kg. Přímé lisování v pneumatickém lisu za studena po dobu 6 h, používá se pouze „mosto de yema“, tedy nejkvalitnější mošt z prvního lisování, který po 24 hodinách statického stáčení podstupuje fermentaci v nových barikových sudech z francouzského dubu s velmi nízkým stupněm vypálení. Fermentace probíhá při nízké teplotě za pomocí vlastních kvasinek. V prvním měsíci probíhá intenzivní batonáž. Celkový čas strávený na bariku je 12 měsíců.

Velmi světle žlutá barva, které bylo docíleno použitím složitého výrobního procesu, který maximálně zabraňuje případné oxidaci. Na nose je víno komplexní, s převažujícími tóny bílého ovoce. V pozadí se objevují tóny jasmínu a broskví, veškeré nuance se otevírají velmi pomalu. V chuti mohutné, zrání v sudu dodává sílu odrůdě Albillo, avšak nezastiňuje ji. Vynikající textura, objem, svěžest a dlouhý, elegantní závěr s lahodnou dochutí.

Hodí se k tučnějším rybám, jako je kambala nebo pražma. Perfektní ke grilovaným foie gras a dušeným pokrmům z drůbeže. Doporučujeme podávat při teplotě 12 °C.

 

penin 90   suckling 92  

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílé víno
Region, země: Ribera del Duero (ESP)
Druh: Bílé
Obsah cukru: Suché
Ročník: 2021
Odrůda: Albillo
Objem: 0,75 l
Zrání: Barikový sud

Vinařství Zifar a netradiční vína z Ribera del Duero

logo zifar

Vinařství se nachází ve městě Peñafiel, v jedné z nejreprezentativnějších budov z roku 1914 v mudejárském stylu. Ambiciózní projekt začal v roce 2002 s cílem vyrábět vína nejvyšší kvality v srdci Ribera del Duero. Výrobní hala je vybavena moderním zařízením a kapacitou pro zpracování 120 000 kg hroznů. V roce 2014 vinařství získala rodila Alejandro Gómez Sigala, se záměrem vytvářet elegantní a inovativní vína, která nebudou mít v Ribera del Duero konkurenci. A to se také podařilo, hned po prvním napití zjistíte, že vína Zifar, na rozdíl od jiných typických vín z Ribera del Duero, jsou nebývale hladká a elegantní s jemným, sametovým tříslem.

Bodegas Zifar

Pod budovou vinařství se nachází podzemní sklep, jehož unikátní vlastností je dosažní stálé ideální teploty a vlhkosti. Zde odpočívá více než 500 francouzských dubových bariků z různých bednářství, o různých objemech, používaných podle účelu zrání každého vína.

Vinařství Zifar vděčí za svůj název prvnímu dochovanému, španělsky psanému rytířskému románu z doby kolem roku 1300. Jedná se o příběh dobrého rytíře (=Caballero) s velkou smůlou, který zažil stovky dobrodružství, než se mu podařilo stát se králem, a navázat tak na tradici jeho předků. Toto dílo je velmi cenné, od 14. století se předávalo z ruky do ruky, než se usadilo v knihovně Jindřicha IV. Kastilského, a později do francouzské Bibliotheque Nationale, kde je dodnes. Ve vinařství se můžete pokochat jeho přesnou replikou.

V Bodegas Zifar pěstují hrozny na vlastních vinicích v Pesquera del Duero a Quintanilla de Arriba. Díky místní půdě mají hrozny dobrou kyselinku, která poskytuje ovoce a tělo výsledným mladým, i stařeným vínům. Některé parcely jsou až 100 let staré.

Celou sklizeň provází pečlivá ruční selekce hroznů již ve vinici. Tato péče umožňuje důslednou kontrolu bobulí, které se po malých dávkách převáží do vinařství, kde probíhá další kontrola na třídícím stole. Víno se přemístí do depozitů dle jednotlivých pozemků. Poté probíhá předfermentační macerace, následuje alkoholická fermentace a malolaktické kvašení. Víno poté zraje dle typu ve francouzských barikových sudech různých velikostí a stupňů vypálení.

„…Vlastní vinice na speciálních půdách, maximální péče o hrozny a silný závazek vůči lidem ve vinařství – výsledkem toho všeho je více než 100 000 lahví jedinečného červeného vína ročně...“

 


 

→ PŘEJÍT DO OBLASTI RIBERA DEL DUERO

 


 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz