Nápoje z oblasti Baskicko
Baskicko omývá na severu Biskajský záliv a sdílí kratičkou hranici s Francií, na východě sousedí s Navarrou, na jihu s Riojou, na západě s Kantábrií a Kastilií-Leónem. Členité pobřeží vytváří velmi atraktivní krajinu, kterou oživují elegantní letoviska a půvabné rybářské vesničky; hornaté vnitrozemí nedosahuje příliš velkých výšek. Je to kraj, v němž se mluví prastarým jazykem euskera, jehož původ není dosud objasněn.
Přestože bylo území Baskicka osídleno v dobách prehistorických, první písemné zmínky o něm se objevují až kolem roku 1200. V roce 1700 v době války o dědictví španělské bylo území Baskicka vedle Navarry jediné, které si udrželo svá zvláštní privilegia a své vlastní instituce. Tam někde se možná zrodil jakýsi pocit výjimečnosti, který je u Basků tak silný.
Baskicko je zemí horalů, rybářů a v poslední době také turistů. Je proslulé výborným jídlem a obdivovateli her jako je míčová hra pelota a kuželky, které se hrají s velkou oblibou i v nejmenších vesnicích. Severozápadní Baskicko je průmyslovou oblastí. Převažují zde především gotické, barokní a klasicistní památky. Dalším z důvodů častých návštěv je krásná příroda.
Baskicko je proslulé svou kuchyní, vínem (txakoli) a gastronomií obecně, folklórem a tradicemi. Mezi nejčastěji používané suroviny patří ryby, ančovičky, plody moře, hovězí maso, vepřové maso, nejrůznější embutidos (sušené maso, salámky, klobásy), sýry a zelenina. Gastonomie je zde na velmi vysoké úrovni, baskové dbají na používání tradičních a kvalitních produktů ale zároveň se nebojí sledovat současné trendy. Proto v baskicku najdete vysokou koncentraci michelinových restaurací.
Při své návštěvě nezapomeňte zavítat do měst San Sebastián, Bilbao a Vitoria.
Pokud se chcete dozvědět více o tomto regionu a sidře navštivte náš blog Buenas Lías.
Mezi nejoblíbenější výrobce sidry v Baskicku patří značka Zapiain.