OTEVŘENO PO - PÁ, 10:00 - 16:00

Párování vína s jídlem

Párování vína s jídlem se ze začátku může zdát složité a proto vám vždy rádi poradíme jaké víno k vašemu jídlu vybrat. Párování vás pak určitě bude bavit. Správné spojení vína a jídla vytváří rovnováhu mezi složkami pokrmu a charakteristikami vína. Tyto osvědčené metody vám určitě pomůžou, když začínáte spárováním, ovšem nebojte se experimentovat:

  • Víno by mělo mít stejnou intenzitu chuti jako jídlo
  • Víno by mělo být kyselejší než jídlo / sladší než jídlo
  • Červená vína se spíše hodí k masům s výraznou chutí (hovězí, zvěřina)
  • Bílá vína se nejlépe hodí k lehkým masům (ryba, drůbež)
  • Vína s větší tříslovinou se hodí k tučnějším pokrmům
  • Víno je lepší párovat s omáčkou (pokud je dominantní, např. šípková) než s masem

Tabulka základních 6 chutí - modré čáry naznačují shody chutí, šedé střety chutí.

parovani-chute

Typy párování
Při kontrastním párování se vytváří rovnováha mezi kontrastními chutěmi. Souladné párování vytváří rovnováhu zesílením sdílených chuťových složek.

  • bílá, šumivá a růžová vína se více hodí ke kontrastnímu párování
  • červená vína se více hodí k souladnému párování

*Příklad obojího párování : Těstoviny se sýrovou omáčkou
Kontrastní – Bílé víno s vysokou kyselinou se doplní s tučnou složkou omáčky. Např. Pinot Grigio.
Souladné – Krémovost pokrmu doladí víno se smetanovými tóny. Např. Chardonnay či Viognier.

 

VYSVĚTLITVKY PIKTOGRAMŮ

Tyto piktogramy najdete v krátkém popisu u jednotlivých vín.

 tabulka piktogramy párování


 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení