PRODEJNA OTEVŘENA PO - PÁ 10:00 - 16:00

Bodová hodnocení

Na našich stránkách mimo jiné u vín najdete také bodová hodnocení různých kritiků, která vám mohou pomoci s výběrem skvělých a unikátních lahví. Také uvádíme medaile z prestižních světových soutěží.

Níže najdete krátké představení těch nejdůležitějších:

 

Robert Parker (The Wine Avocate)

RP_Logoparker 95

Američan Robert M. Parker Jr. je pravděpodobně nejvlivnějším kritikem vína všech dob. S hodnocením začal v roce 1978, když v Baltimoru začal vydávat magazín Baltimore-Washington Wine Advocate, který byl později přejmenován na The Wine Advocate. Ten se brzy stal jedním z nejdůvěryhodnějších zdrojů recenzí vín. V roce 2000 byla představena online verze časopisu RobertParker.com. Sám Robert Parker odešel do důchodu v roce 2019 ve věku 71 let. Wine Advocate hodnotí vína na stupnici od 50 do 100 bodů na základě barvy a vzhledu vína, vůně a buketu, chuti a závěru a celkové úrovně kvality nebo potenciálu.

Bodová stupnice Robert Parker (The Wine Avocate)

96 – 100 Extraordinary (mimořádné)
90 – 95 Outstanding (vynikající)
80 – 89 Barely above average to very good (lehce nadprůměrné až velmi dobré)
70 – 79 Average (průměrné)
60 – 69 Below average (podprůměrné)
50 – 59 Unacceptable (nepřijatelné)

Za zmínku určitě také stojí tabulka hodnocení ročníků světových oblastí.

 

La Guía Peñin

opengraf  penin 95

José Peñin je jedním z nejuznávanějších znalců vín ve španělsky mluvících zemích a jedním z nejzkušenějších novinářů na téma víno a enologie. Mimo jiné je také zakladatelem Pi-Erre Comunicación Integral, první španělské agentury pro komunikaci o víně. Má více než 30 letou praxi v oblasti vinařské žurnalistiky, a je také často nazýván Robertem Parkerem Španělska. Se svým týmem ročně zhodnotí více než 11.500 lahví a dá se říct, že jako specialisti na Španělsko jsou jejich hodnocení v rámci této země nejvíce relevantní.

Bodová stupnice Guía Peñin

95 - 100 Pozitivní hodnocení vína ve všech směrech, výjimečné charakteristiky a intenzita
90 - 94 Víno s hodnotami podobnými těm výjimečným, ale s menší intenzitou
85 - 89 Velmi dobře prezentuje nuance svého druhu a vinařského regionu
80 - 84 Víno s nuancemi požadovanými pro jeho typ a vinařskou oblast
70 - 79 Vína neprezentují žádný typický znak
60 - 69 Vína mohou mít nuance, které poukazují vadu
50 - 59 Přítomnost vady vzniklé během výroby, či staření

 

Wine Spectator

Wine-Spectator  wine spectator 95

Wine Spectator je americký časopis specializující se na degustační poznámky, novinky z oboru a profily osobností ze světa vína. Časopis založil Bob Morrisey v roce 1976 a o tři roky později ho prodal Marvinu Shankenovi, který přesunul provoz do současného sídla v New Yorku. Slavný vinařský kritik James Suckling psal pro časopis v letech 1981 až 2010, nyní má ale své vlastní webové stránky a systém hodnocení vín.

Bodová stupnice Wine Spectator's 100-Point Scale

95 - 100 Classic: a great wine (prostě skvělé víno)
90 - 94 Outstanding: a wine of superior character and style (vynikající: víno vynikajícího charakteru a stylu)
85 - 89 Very good: a wine with special qualities (velmi dobré: víno speciálních kvalit)
80 - 84 Good: a solid, well-made wine (dobré: solidní, dobře vyrobené víno)
75 - 79 Mediocre: a drinkable wine that may have minor flaws (průměrné: pitelné víno, které může mít drobné nedostatky)
50 - 74 Not recommended (Nedoporučuje se)

 

James Suckling

James Suckling suckling 95

James Suckling je americký vinařský novinář a jeden z předních vinařských kritiků. V roce 1981 nastoupil do časopisu Wine Spectator jako asistent redaktora a strávil zde téměř 30 let jako hlavní redaktor a šéf evropské pobočky. V roce 2010 z Wine Spectator odešel a spustil vlastní JamesSuckling.com. Web se skládá z jeho degustačních poznámek, videí a blogů. James Suckling pro svá vína používá také 100 bodovou stupnici, ale zaměřuje se hlavně na vysoce kvalitní vína s hodnocením 90 bodů a výše.

Bodová stupnice JamesSuckling.com

95 - 100 Must buy (Musíte koupit)
90 - 95  Outstanding (Vynikající)
88 - 90  Good (dobré)
< 88     Not recommended (Nedoporučuje se)

 

Wine Enthusiast

wineenthusiast-logowine-enthusiast-95

Wine Enthusiast je časopis a webový průvodce specializující se na vína, alkohol, jídlo a cestování.
Časopis založený v roce 1988 Adamem Strumem byl dříve spíše zásilkový katalog se sommelierskými potřebami pro milovníky vína na předměstí New Yorku. Asi o 35 let později se tento malý podnik rozrostl do světa a v podnikání dále pokračují dcery Jacqueline a Erika. Jejich filozofií je poskytnout vše potřebné k tomu, abyste si víno užili naplno. Dnes je Wine Enthusiast největší světové periodikum věnované výhradně vinařskému životnímu stylu a má distribuci mezi více než 500 000 čtenářů. Webová stránka časopisu je www.wineenthusiast.com a winemag.com a v poslední době se zaměřují i na podcasty.

Bodová stupnice Wine Enthusiast

98 - 100 Prvotřídní
94 - 97   Skvělé
90 - 93   Výborné
87 - 89   Velmi dobré
83 - 86   Dobré
80 - 82   Přijatelné

 

Tim Atkin

tim-atkin-rating   timatkin 95

Tim Atkin je britský Master of Wine a mezinárodně uznávaný žurnalista a kritik vína. Je editorem ve Off License News a v laších časopisech, jako je The World of Fine Wine, Gourmet Traveler a The Economist's Intelligent Life. Přispěl také do sekce „news & features“ pro vyhledávač Wine-Searcher. V průběhu let získal mnoho ocenění za psaní o víně nejen v Británii. V roce 1994 byl vůbec prvním držitelem ceny Wines of France. Webová stránka TimAtkin.com byla roce 2013 na udílení cen Louise Roederera oceněna jako „vinná webová stránka roku“ – což je vysoce prestižní ocenění.

  

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení