Bodová hodnocení vín
Na našich stránkách mimo jiné u vín najdete také bodová hodnocení různých kritiků, která vám mohou pomoci s výběrem skvělých a unikátních lahví. Také uvádíme medaile z prestižních světových soutěží.
Níže najdete krátké představení těch nejdůležitějších:
Robert Parker (The Wine Avocate)
Američan Robert M. Parker Jr. je pravděpodobně nejvlivnějším kritikem vína všech dob. S hodnocením začal v roce 1978, když v Baltimoru začal vydávat magazín Baltimore-Washington Wine Advocate, který byl později přejmenován na The Wine Advocate. Ten se brzy stal jedním z nejdůvěryhodnějších zdrojů recenzí vín. V roce 2000 byla představena online verze časopisu RobertParker.com. Sám Robert Parker odešel do důchodu v roce 2019 ve věku 71 let. Wine Advocate hodnotí vína na stupnici od 50 do 100 bodů na základě barvy a vzhledu vína, vůně a buketu, chuti a závěru a celkové úrovně kvality nebo potenciálu.
Bodová stupnice Robert Parker (The Wine Avocate)
96 – 100 Extraordinary (mimořádné)
90 – 95 Outstanding (vynikající)
80 – 89 Barely above average to very good (lehce nadprůměrné až velmi dobré)
70 – 79 Average (průměrné)
60 – 69 Below average (podprůměrné)
50 – 59 Unacceptable (nepřijatelné)
Za zmínku určitě také stojí tabulka hodnocení ročníků světových oblastí.
La Guía Peñin
José Peñin je jedním z nejuznávanějších znalců vín ve španělsky mluvících zemích a jedním z nejzkušenějších novinářů na téma víno a enologie. Mimo jiné je také zakladatelem Pi-Erre Comunicación Integral, první španělské agentury pro komunikaci o víně. Má více než 30 letou praxi v oblasti vinařské žurnalistiky, a je také často nazýván Robertem Parkerem Španělska. Se svým týmem ročně zhodnotí více než 11.500 lahví a dá se říct, že jako specialisti na Španělsko jsou jejich hodnocení v rámci této země nejvíce relevantní.
Bodová stupnice Guía Peñin
95 - 100 Pozitivní hodnocení vína ve všech směrech, výjimečné charakteristiky a intenzita
90 - 94 Víno s hodnotami podobnými těm výjimečným, ale s menší intenzitou
85 - 89 Velmi dobře prezentuje nuance svého druhu a vinařského regionu
80 - 84 Víno s nuancemi požadovanými pro jeho typ a vinařskou oblast
70 - 79 Vína neprezentují žádný typický znak
60 - 69 Vína mohou mít nuance, které poukazují vadu
50 - 59 Přítomnost vady vzniklé během výroby, či staření
Wine Spectator
Wine Spectator je americký časopis specializující se na degustační poznámky, novinky z oboru a profily osobností ze světa vína. Časopis založil Bob Morrisey v roce 1976 a o tři roky později ho prodal Marvinu Shankenovi, který přesunul provoz do současného sídla v New Yorku. Slavný vinařský kritik James Suckling psal pro časopis v letech 1981 až 2010, nyní má ale své vlastní webové stránky a systém hodnocení vín.
Bodová stupnice Wine Spectator's 100-Point Scale
95 - 100 Classic: a great wine (prostě skvělé víno)
90 - 94 Outstanding: a wine of superior character and style (vynikající: víno vynikajícího charakteru a stylu)
85 - 89 Very good: a wine with special qualities (velmi dobré: víno speciálních kvalit)
80 - 84 Good: a solid, well-made wine (dobré: solidní, dobře vyrobené víno)
75 - 79 Mediocre: a drinkable wine that may have minor flaws (průměrné: pitelné víno, které může mít drobné nedostatky)
50 - 74 Not recommended (Nedoporučuje se)
James Suckling
James Suckling je americký vinařský novinář a jeden z předních vinařských kritiků. V roce 1981 nastoupil do časopisu Wine Spectator jako asistent redaktora a strávil zde téměř 30 let jako hlavní redaktor a šéf evropské pobočky. V roce 2010 z Wine Spectator odešel a spustil vlastní JamesSuckling.com. Web se skládá z jeho degustačních poznámek, videí a blogů. James Suckling pro svá vína používá také 100 bodovou stupnici, ale zaměřuje se hlavně na vysoce kvalitní vína s hodnocením 90 bodů a výše.
Bodová stupnice JamesSuckling.com
95 - 100 Must buy (Musíte koupit)
90 - 95 Outstanding (Vynikající)
88 - 90 Good (dobré)
< 88 Not recommended (Nedoporučuje se)
Wine Enthusiast
Wine Enthusiast je časopis a webový průvodce specializující se na vína, alkohol, jídlo a cestování.
Časopis založený v roce 1988 Adamem Strumem byl dříve spíše zásilkový katalog se sommelierskými potřebami pro milovníky vína na předměstí New Yorku. Asi o 35 let později se tento malý podnik rozrostl do světa a v podnikání dále pokračují dcery Jacqueline a Erika. Jejich filozofií je poskytnout vše potřebné k tomu, abyste si víno užili naplno. Dnes je Wine Enthusiast největší světové periodikum věnované výhradně vinařskému životnímu stylu a má distribuci mezi více než 500 000 čtenářů. Webová stránka časopisu je www.wineenthusiast.com a winemag.com a v poslední době se zaměřují i na podcasty.
Bodová stupnice Wine Enthusiast
98 - 100 Prvotřídní
94 - 97 Skvělé
90 - 93 Výborné
87 - 89 Velmi dobré
83 - 86 Dobré
80 - 82 Přijatelné
Tim Atkin
Tim Atkin je britský Master of Wine a mezinárodně uznávaný žurnalista a kritik vína. Je editorem ve Off License News a v laších časopisech, jako je The World of Fine Wine, Gourmet Traveler a The Economist's Intelligent Life. Přispěl také do sekce „news & features“ pro vyhledávač Wine-Searcher. V průběhu let získal mnoho ocenění za psaní o víně nejen v Británii. V roce 1994 byl vůbec prvním držitelem ceny Wines of France. Webová stránka TimAtkin.com byla roce 2013 na udílení cen Louise Roederera oceněna jako „vinná webová stránka roku“ – což je vysoce prestižní ocenění.