OTEVŘENO PO - PÁ, 10:00 - 16:00

Familia Valdelana Reserva

Kód: VAL-FAM-RES
Značka: Valdelana
488 Kč
Skladem

Krásně strukturované s jemnými tříslovinami a tóny zralého bobulového ovoce, švestek, čokolády. Víno pochází z vinic starších 60 let.

 

zvěřinahovězí masojamon1dezerty

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bodegas Valdelana - Familia Valdelana Reserva

95% Tempranillo, 5% Graciano
Alc.: 14,5 % obj.

Graciano je původní odrůda z oblasti Rioja, perfektní společník odrůdy Tempranillo na dlouhé zrání. Víno pochází z vinic starých přes 60 let, kde panuje středomořské klima s mírným atlantským vlivem.

Isidoro, dědeček rodiny Valdelana, využil své rozsáhlé zkušenosti výroby a staření vína, aby dal vzniknout tomuto vínu Reserva. Odráží skutečnou osobnost vinohradníka, který byl vždy věrný svým vinicím.

Alkoholická fermentace probíhala po dobu 9 dnů při teplotě 26 °C. Prodloužená macerace v kontaktu se slupkami pak při nízké teplotě po dobu 12 dnů. Malolaktická fermentace probíhala ve francouzských dubových sudech. Víno bylo poté stařeno po dobu 24 měsíců ve francouzských a amerických dubových barikových sudech.

Víno tmavě rubínové červené barvy. Vysoká aromatická intenzita s převládajícími tóny balsamica, bylin, levandule a fenyklu. Dokonale integrovaná vůně černého ovoce. Velké víno, které svým hřejivým pocitem naplní celá ústa. Krásně strukturované s jemnými tříslovinami. V závěru se pak dostaví chuťové tóny zralého bobulového ovoce, švestek a čokolády.

Hodí se k iberským specialitám, masu na rožni, zvěřině, tradičním španělských dušeným pokrmům či čokoládovým dezertům. Doporučujeme podávat při teplotě okolo 18 °C.

 

penin 89

Doplňkové parametry

Kategorie: Červené víno
Region, země: Rioja (ESP)
Druh: Červené
Obsah cukru: Suché
Typ vína: Reserva
Ročník: 2018
Odrůda: Graciano, Tempranillo
Objem: 0,75 l
Zrání: Barikový sud

Vinařství Valdelana a naše nabídka vín

valdelana

Rodina Valdelana hospodaří na svých pozemcích v Elciego již od XVI. století. Od tohoto momentu se také datuje aktivita rodiny Valdelana ve světě révy a vína. V roce 1860 zemřel tehdejší majitel bodegy následkem CO2, plynu, který se uvolňuje během alkoholového kvašení. V roce 1950 dědeček Pedro vynaložil velké úsilí na rozšíření svých vinic. Později otec Isidoro s pýchou vzpomíná na své dobrodružné začátky, když v roce 1974 uvedl na trh první láhve vína s etiketou Valdelana. Nejstarší dokument bodegy pochází z 12. listopadu 1583. To je datum, kdy za vlády Filipa II. Elciego získalo nezávislost na Laguardii. Za tuto nezávislost španělský král ovšem inkasoval peníze a džbány vína, které pocházely ze sklepů Elciega.

Valdelana

V současné době je majitelem bodegy Juan Jesús Valdelana, který vstoupil do vinařského světa v roce 1980, když koupil svoje první vinice v Elciego a tím rozšířil rodinné vinařství. V roce 1989 byl vybrán spolu s dalšími 14 vinaři z oblasti Rioja Alavesa ke studiu vinohradnictví, vinařství a marketingu a v roce 1991 získává titul enologa. Je to právě on, kdo realizuje poslední rozšíření bodegy a tak se pouští za novými cíli na základě znalostí a moudrosti vinařů jeho rodiny.

Lokalizace Bodegas Valdelana patří do jedné ze tří podoblastí, které mohou používat označení původu Rioja DOCa, a to podoblasti 'Rioja Alavesa'. Nachází se mezi řekou Ebro a pohořím Sierra Cantabria. Půda v této oblasti je jílovito vápenatá, s velmi vysokým procentem (cca 48%) vápence. V tak chudé půdě a navíc vystavené tzv. vodnímu stresu, jediné rostliny, které přežijí, jsou olivovník a vinná réva. Přítomnost pohoří Sierra Cantabria, chrání celou oblast před studenými větry ze severu a tím vytváří mikroklima vynikající pro pěstování kvalitních hroznů. Orientace zóny se nazývá face-to-sun, tj. východ-západ, takže sluneční svit je neustálý, což podporuje dosažení optimální zralosti hroznů. Proto hrozny sklizené v oblasti Rioja Alavesa jsou malé s velmi silnou a tvrdou slupkou, s velkou koncentrací a jen nízkým obsahem vody. Což znamená, že vína z těchto hroznů jsou ovocná, jak ve vůni tak i v chuti, mají vysokou koncentraci barvy a jsou velmi chutná, vyvážená, zakulacená a bez ostrostí. Toto všechno je v důsledku jejich nízké kyselosti (typem půdy) a vysokým obsahem alkoholu (působením slunečního záření na rostliny a vodním stresem).

 


 

→ PŘEJÍT DO OBLASTI RIOJA

 


 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz