OTEVŘENO PO - PÁ, 10:00 - 16:00

Familia Valdelana Cosecha

Kód: VAL-FAM-COS
Značka: Valdelana
248 Kč
Skladem

Ovocné, dobře vyvážené a svěží víno. Lahodná dochuť vás bude nutit k dalšímu napití. Styl vína byl vytvořen nejmladším členem rodiny Valdelana, Juanem.

 

předkrmy, tapasjehněčí maso_1salámky

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bodegas Valdelana - Familia Valdelana Cosecha

95% Tempranillo, 5% Viura
Alc.: 14 % obj.

Víno pochází z vinic starých přes 37 let, kde panuje středomořské klima s mírným atlantským vlivem. Bílá odrůda Viura se do Tempranilla přidává ke zvýraznění barvy a aroma.

Styl tohoto vína byl vytvořen nejmladším členem rodiny Valdelana, Juanem. Kombinace tradice a inovace dává vzniknout tomuto mladému vínu. Hrozny byly odstopkovány a macerace probíhá v kontaktu se slupkami při nízké teplotě po dobu 18 dnů v nerezových tancích. Víno se během této doby pravidelně jemně přečerpává. Poté leží několik měsíců na lahvi. Toto víno nebylo stařeno v barikovém sudu.

Hluboká, třešňově červená barva s purpurovými odstíny. Vysoká aromatická intenzita s převládajícími tóny červeného ovoce (jahody, třešně) spolu mléčnými tóny. Po nadechnutí můžeme ucítit také tóny lesních plodů, jako jsou maliny a ostružiny. V ústech dobře vyvážené, intenzivně ovocné, svěží ale zároveň plné. Dlouhá a lahodná dochuť vás bude nutit k dalšímu a dalšímu napití.

Nekomplikované víno, které se hodí ke každodennímu pití. Dobře se hodí k tapas, embutidos, pokrmům z grilu, dušenému masu a tradičním domácím španělským pokrmům. Doporučujeme podávat lehce chlazené, při teplotě 12 – 14 °C.

Doplňkové parametry

Kategorie: Červené víno
Region, země: Rioja (ESP)
Druh: Červené
Obsah cukru: Suché
Typ vína: Joven
Ročník: 2021
Odrůda: Tempranillo, Viura (Macabeo)
Objem: 0,75 l
Zrání: Nerezový tank

Vinařství Valdelana a naše nabídka vín

valdelana

Rodina Valdelana hospodaří na svých pozemcích v Elciego již od XVI. století. Od tohoto momentu se také datuje aktivita rodiny Valdelana ve světě révy a vína. V roce 1860 zemřel tehdejší majitel bodegy následkem CO2, plynu, který se uvolňuje během alkoholového kvašení. V roce 1950 dědeček Pedro vynaložil velké úsilí na rozšíření svých vinic. Později otec Isidoro s pýchou vzpomíná na své dobrodružné začátky, když v roce 1974 uvedl na trh první láhve vína s etiketou Valdelana. Nejstarší dokument bodegy pochází z 12. listopadu 1583. To je datum, kdy za vlády Filipa II. Elciego získalo nezávislost na Laguardii. Za tuto nezávislost španělský král ovšem inkasoval peníze a džbány vína, které pocházely ze sklepů Elciega.

Valdelana

V současné době je majitelem bodegy Juan Jesús Valdelana, který vstoupil do vinařského světa v roce 1980, když koupil svoje první vinice v Elciego a tím rozšířil rodinné vinařství. V roce 1989 byl vybrán spolu s dalšími 14 vinaři z oblasti Rioja Alavesa ke studiu vinohradnictví, vinařství a marketingu a v roce 1991 získává titul enologa. Je to právě on, kdo realizuje poslední rozšíření bodegy a tak se pouští za novými cíli na základě znalostí a moudrosti vinařů jeho rodiny.

Lokalizace Bodegas Valdelana patří do jedné ze tří podoblastí, které mohou používat označení původu Rioja DOCa, a to podoblasti 'Rioja Alavesa'. Nachází se mezi řekou Ebro a pohořím Sierra Cantabria. Půda v této oblasti je jílovito vápenatá, s velmi vysokým procentem (cca 48%) vápence. V tak chudé půdě a navíc vystavené tzv. vodnímu stresu, jediné rostliny, které přežijí, jsou olivovník a vinná réva. Přítomnost pohoří Sierra Cantabria, chrání celou oblast před studenými větry ze severu a tím vytváří mikroklima vynikající pro pěstování kvalitních hroznů. Orientace zóny se nazývá face-to-sun, tj. východ-západ, takže sluneční svit je neustálý, což podporuje dosažení optimální zralosti hroznů. Proto hrozny sklizené v oblasti Rioja Alavesa jsou malé s velmi silnou a tvrdou slupkou, s velkou koncentrací a jen nízkým obsahem vody. Což znamená, že vína z těchto hroznů jsou ovocná, jak ve vůni tak i v chuti, mají vysokou koncentraci barvy a jsou velmi chutná, vyvážená, zakulacená a bez ostrostí. Toto všechno je v důsledku jejich nízké kyselosti (typem půdy) a vysokým obsahem alkoholu (působením slunečního záření na rostliny a vodním stresem).

 


 

→ PŘEJÍT DO OBLASTI RIOJA

 


 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz