Champagne Pointillart-Leroy Trois Sœurs Brut Rosé
Kód: CH-PL-TSSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Pointillart-Leroy - Trois Sœurs Brut Rosé
85% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier
Alc.: 12 % obj.
Dozáž: 7 g/l
Trois Sœurs je poctou výjimečným ženám — třem sestrám, které po mnoho let podporovaly svého otce při práci na rodinném vinařství. Toto cuvée symbolizuje nezlomné pouto mezi otcem a jeho dcerami, vyjádřené spojením Pinot Noir, Meunieru a červeného vína z Champagne.
Trois Sœurs se prezentuje jasnou, světle malinovou barvou s hlubokými růžovými odlesky. Jemné, živé a delikátní perlení naznačuje bohaté a mnohovrstevnaté víno.
Ve vůni se nejprve objevují tóny červeného ovoce, meruňky, mandlí a hrušky. Následují akcenty černého pepře, lékořice, krvavého pomeranče a fíku.
V chuti je víno bohaté a svěží, s krémovým, dokonale zakomponovaným perlením. Opět se zde objevují ovocné aromatické tóny a šťavnatá, pevná textura, zvýrazněné svěžestí dužnatého ovoce. Jíl a vápenec dodávají celku přímost, ovocný objem, slanost a dlouhou dochuť. Výsledkem je harmonická rovnováha mezi lahodnou ovocností a výraznou svěžestí. Závěr je plný, chutný, se šťavnatou kyselinkou a lehce kořenitými tóny.
Hodí se ke carpacciu z hovězího s Espelette paprikou, k pressé z foie gras a uzeného kachního prsíčka s želé z cuvée Trois Sœurs, ke kachním rillettes se zeleninovou tempurou, k dušeným hovězím líčkům a ke krájeným jahodám s bazalkou a anýzovou sušenkou z Flavigny.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Šumivé víno |
|---|---|
| Region, země: | Champagne (FR) |
| Druh: | Champagne |
| Obsah cukru: | Brut |
| Odrůda: | Pinot Meunier, Pinot Noir (Rulandské modré) |
| Objem: | 0,75 l |
| Zrání: | Metoda Champenoise |
Vinařství Pointillart-Leroy a naše nabídka vín

„Les grandes histoires ne s'écrivent jamais seul" - „Velké příběhy se nikdy nepíšou samy".
Pointillart Leroy sídlí ve vesničce Écueil, severozápadně od Remeše na území Montagne de Reims. Obhospodařuje 5,12 ha vinic, kde 3,6 ha trvoří Pinot Noir, 80 arů Chardonnay a 72 arů Pinot Meunier. Vinice jsou Premier Cru. Složení půd je zde velmi růžné - nejvyšší polohy jsou jílovité, střední poloha obsahuje vápenité jíly a na úpatí je půda písčitá.

Historie začíná roku 1894 kdy je oblast zasažena filoxerou a rodinné vinice byly zničeny. Roku 1904 posílá Emile Leroy svoje syny Louise a Henryho do prestižní školy v Beaune aby se naučili metody štěpení. Cílem bylo začít roubovat na americké podnože a pokračovat v pěstování vína. Po škole se Louis seznámil s dívkou z Écueil a roku 1910 se stěhují do stavení v této vesnici. Od tohoto data se výroba vína PL nikdy nepřesunula a tak rok 1910 může být považován jako rok založení. Louis tragicky zahynul v 1. světové válce a ve výrobě poté pokračoval otec Clémence a tchán Emile. Později pak navázal na tradici André (syn Clémenc) a pěstoval víno v harmonii až do 2. sv. války, kdy musel do boje, byl zraněn, chycen Němci a poslán do pracovního tábora. Naštěstí dlouholetý kamarád rodiny dělal ošetřovatele v tomto táboře, přesvědčil ostatní, že má André virové onemocnění a že musí být přemístěn. A tak byl André volný. Roku 1942 se vrátil domu a roku 1945 se narodila Jacquellin. Aby André pomohl rozvoji vesnice v poválečném období, roku 1947 založil vinařské družstvo Écueil a věnoval mu chřestové pole na pěstování révy o rozloze větší než 1 ha. Roku 1950 lahvuje André první Champagne. Po smrti jeho ženy se značka přejmenovává na André Leroy. Poté, co se jeho dcera Jacquellin vdá za Jean-Louise Pointillarta, dávají dohromady 3,4 ha vinic a od roku 1976 společně pokračují v tradici pod jménem Pointillart Leroy. Dnes se o vinařství stará nejmladší potomek, dcera Juliette Pointillart.
