Champagne Pointillart-Leroy Corps et Esprit Brut Blanc de Blancs
Kód: CH-PL-ESSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Pointillart-Leroy - Corps et Esprit Brut Blanc de Blancs
100% Chardonnay
Alc.: 12 % obj.
Dozáž: 7 g/l
Corps et Esprit vzniklo spojením minerálního charakteru odrůdy Chardonnay a hlubokého výrazu našeho terroiru. Tato cuvée, utvářená představivostí mužů a žen oddaných své půdě, oslavuje jedinečnost Chardonnay, které se dokonale pojí s terroirem Premier Cru.
Corps et Esprit má jasnou, světle žlutou barvu se stříbřitými odlesky.
Vůně je zpočátku lehká, s jódovými nádechy, tóny akátu a ovocnými akcenty citronu a blanšírované mandle. Následně se rozvíjí do jemně cukrářského spektra s doteky čerstvé růže, žlutého grepu a bílé broskve.
Chuť je svěží, s jemným a poddajným perlením. Víno nabízí ovocnou a šťavnatou strukturu podpořenou živou citronovou kyselinkou. Uprostřed chuti se opět objevuje čistota, kterou přináší minerální charakter písčité půdy – ta vínu dodává jemnou slanost, drobivou texturu a dlouhotrvající dochuť. Celkový dojem je elegantní, vyvážený hladkým závěrem, jen lehce okořeněným citronově-jódovým duetem připomínajícím svěžest našeho terroiru.
Hodí se k ústřicím “Fines de Claire”, krabímu masu s bazalkovou espumou, pošírovanému mořskému vlku s máslovou šampaňskou omáčkou, pečenému humřímu ocasu s citronovým máslem a ke gravlaxu s lososa.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Šumivé víno |
|---|---|
| Region, země: | Champagne (FR) |
| Druh: | Champagne |
| Obsah cukru: | Brut |
| Odrůda: | Chardonnay |
| Objem: | 0,75 l |
| Zrání: | Metoda Champenoise |
Vinařství Pointillart-Leroy a naše nabídka vín

„Les grandes histoires ne s'écrivent jamais seul" - „Velké příběhy se nikdy nepíšou samy".
Pointillart Leroy sídlí ve vesničce Écueil, severozápadně od Remeše na území Montagne de Reims. Obhospodařuje 5,12 ha vinic, kde 3,6 ha trvoří Pinot Noir, 80 arů Chardonnay a 72 arů Pinot Meunier. Vinice jsou Premier Cru. Složení půd je zde velmi růžné - nejvyšší polohy jsou jílovité, střední poloha obsahuje vápenité jíly a na úpatí je půda písčitá.

Historie začíná roku 1894 kdy je oblast zasažena filoxerou a rodinné vinice byly zničeny. Roku 1904 posílá Emile Leroy svoje syny Louise a Henryho do prestižní školy v Beaune aby se naučili metody štěpení. Cílem bylo začít roubovat na americké podnože a pokračovat v pěstování vína. Po škole se Louis seznámil s dívkou z Écueil a roku 1910 se stěhují do stavení v této vesnici. Od tohoto data se výroba vína PL nikdy nepřesunula a tak rok 1910 může být považován jako rok založení. Louis tragicky zahynul v 1. světové válce a ve výrobě poté pokračoval otec Clémence a tchán Emile. Později pak navázal na tradici André (syn Clémenc) a pěstoval víno v harmonii až do 2. sv. války, kdy musel do boje, byl zraněn, chycen Němci a poslán do pracovního tábora. Naštěstí dlouholetý kamarád rodiny dělal ošetřovatele v tomto táboře, přesvědčil ostatní, že má André virové onemocnění a že musí být přemístěn. A tak byl André volný. Roku 1942 se vrátil domu a roku 1945 se narodila Jacquellin. Aby André pomohl rozvoji vesnice v poválečném období, roku 1947 založil vinařské družstvo Écueil a věnoval mu chřestové pole na pěstování révy o rozloze větší než 1 ha. Roku 1950 lahvuje André první Champagne. Po smrti jeho ženy se značka přejmenovává na André Leroy. Poté, co se jeho dcera Jacquellin vdá za Jean-Louise Pointillarta, dávají dohromady 3,4 ha vinic a od roku 1976 společně pokračují v tradici pod jménem Pointillart Leroy. Dnes se o vinařství stará nejmladší potomek, dcera Juliette Pointillart.
