Caballero Zifar Reserva
Kód: ZIF-CAB-TTOSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Zifar - Caballero Zifar Reserva
100% Tempranillo
Alc.: 14,5 % obj.
Víno Zifar Caballero Reserva se vyrábí v limitovaném množství, pouze asi 3500 lahví, kdy každá lahev nese svoje číslo. Pochází z mimořádných stoletých vinic okolí Pesquera de Duero a La Horra, ve vysoké nadmořské výšce až 910 m. Díky klimatickým podmínkám zde hrozny dosahují plné zralosti pomaleji, mají tak dostatek kyselin pro následné zrání vína v lahvi. Sklízí se ručně do malých, 15 kg boxů. Předfermentační macerace probíhá v chlazené komoře při 5 °C po dobu 24 h, kde probíhá také alkoholická fermentace. Víno poté zraje po dobu min. 18 měsíců v nových barikových sudech z francouzského dubu.
Vysoká barevná intenzita, teplý červený tón s fialovými odstíny. Primární aroma ostružin, lékořice a fialek se později rozvíjí do tónů sladkého koření a karamelu. V ústech středně plné, s opakujícími se tóny tmavého ovoce a kakaa. Velmi jemné, hedvábné třísloviny, elegance a dlouhá dochuť tohoto vína vás ohromí.
Skvěle se hodí ke zvěřině, dušenému masu, pečenému selátku, grilovaným jehněčím kotletkám či sýru Manchego. Doporučujeme podávat při teplotě okolo 16 °C.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Region, země: | Ribera del Duero (ESP) |
Druh: | Červené |
Obsah cukru: | Suché |
Typ vína: | Reserva |
Ročník: | 2019 |
Odrůda: | Tempranillo |
Objem: | 0,75 l |
Zrání: | Barikový sud |
Vinařství Zifar a netradiční vína z Ribera del Duero
Vinařství se nachází ve městě Peñafiel, v jedné z nejreprezentativnějších budov z roku 1914 v mudejárském stylu. Ambiciózní projekt začal v roce 2002 s cílem vyrábět vína nejvyšší kvality v srdci Ribera del Duero. Výrobní hala je vybavena moderním zařízením a kapacitou pro zpracování 120 000 kg hroznů. V roce 2014 vinařství získala rodila Alejandro Gómez Sigala, se záměrem vytvářet elegantní a inovativní vína, která nebudou mít v Ribera del Duero konkurenci. A to se také podařilo, hned po prvním napití zjistíte, že vína Zifar, na rozdíl od jiných typických vín z Ribera del Duero, jsou nebývale hladká a elegantní s jemným, sametovým tříslem.
Pod budovou vinařství se nachází podzemní sklep, jehož unikátní vlastností je dosažní stálé ideální teploty a vlhkosti. Zde odpočívá více než 500 francouzských dubových bariků z různých bednářství, o různých objemech, používaných podle účelu zrání každého vína.
Vinařství Zifar vděčí za svůj název prvnímu dochovanému, španělsky psanému rytířskému románu z doby kolem roku 1300. Jedná se o příběh dobrého rytíře (=Caballero) s velkou smůlou, který zažil stovky dobrodružství, než se mu podařilo stát se králem, a navázat tak na tradici jeho předků. Toto dílo je velmi cenné, od 14. století se předávalo z ruky do ruky, než se usadilo v knihovně Jindřicha IV. Kastilského, a později do francouzské Bibliotheque Nationale, kde je dodnes. Ve vinařství se můžete pokochat jeho přesnou replikou.
V Bodegas Zifar pěstují hrozny na vlastních vinicích v Pesquera del Duero a Quintanilla de Arriba. Díky místní půdě mají hrozny dobrou kyselinku, která poskytuje ovoce a tělo výsledným mladým, i stařeným vínům. Některé parcely jsou až 100 let staré.
Celou sklizeň provází pečlivá ruční selekce hroznů již ve vinici. Tato péče umožňuje důslednou kontrolu bobulí, které se po malých dávkách převáží do vinařství, kde probíhá další kontrola na třídícím stole. Víno se přemístí do depozitů dle jednotlivých pozemků. Poté probíhá předfermentační macerace, následuje alkoholická fermentace a malolaktické kvašení. Víno poté zraje dle typu ve francouzských barikových sudech různých velikostí a stupňů vypálení.
„…Vlastní vinice na speciálních půdách, maximální péče o hrozny a silný závazek vůči lidem ve vinařství – výsledkem toho všeho je více než 100 000 lahví jedinečného červeného vína ročně...“
→ PŘEJÍT DO OBLASTI RIBERA DEL DUERO