Madeira SERCIAL DRY 1989
Kód: MAD-SDSouvisející produkty
Detailní popis produktu
D'Oliveiras - Madeira SERCIAL DRY
Suché fortifikované víno (Plněno v roce 2007)
Toto speciální víno MADEIRA bylo vybráno z velmi dobrého ročníku této odrůdy vína. Jde o tradiční Madeiru, která zrála ve starých dubových sudech při správné teplotě až do roku jeho plnění do lahví. Odrůda SERCIAL má dlouhou tradici a je důležitá ve vinařství ostrova Madeira. Tato suchá Madeira byla vytvořena ideální kombinací tradičních druhů pěstovaných na Madeiře, následovanou obvyklým procesem výroby vína zakončeným zráním v dubovém sudu.
Víno je světle zlatavé, ale dlouholetým zráním v sudu získává tmavší barvu a tělnatější, výraznější aroma. Má vlastní, velice příznačnou, mírně ořechovou chuť a průměrnou kyselost. Je velmi doporučováno jako aperitiv, doplněný lehkým předkrmem. Pro zvýraznění jeho charakteru není na škodu podávat ho chlazené, ale v případě OLD MADEIRA nebo RESERVE, by mělo být podáváno v pokojové teplotě, tak aby se mohly projevit jeho výjimečné atributy. Doporučujeme skladovat ve vertikální poloze, chránit před extrémním chladem a teplem. Pokud toto víno zůstane dlouhé roky v láhvi, může se vytvořit přírodní usazenina, která je známkou života vína a patří k pravým známkám kvality této skvělé Madeiry.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Fortifikovaná vína - Vermut nebo Portské |
---|---|
Region, země: | Madeira (POR) |
Druh: | Fortifikované |
Ročník: | 1989 |
Odrůda: | Sercial |
Objem: | 0,75 l |
Vinařství D'Oliveiras a naše nabídka vín
K nejtradičnějším producentům, především vín na export, se bezpochyby řadí i rodinná firma Pereira D'Oliveira. Nezávislý rodinný podnik byl založen patrně roku 1820, ačkoli některé prameny uvádějí jako rok vzniku až rok 1850. Dodnes se vlastnictví a vlastně i řízení výroby a prodeje předává z generace na generaci pouze v rámci rodiny.
V současnosti se vše, počínaje kontrolou kvality, sběru hroznů a následného výběru z vhodných vín, rovněž za hladký chod produkce zodpovídá trojice bratrů. Celková roční produkce se pohybuje okolo 1500 hektolitrů. Víno se zpracovává v Sao Martinho a následně zraje ve sklepích na Rua dos Ferreiros, kde se zároveň nachází sídlo společnosti, vzorkovna, prodejna a kanceláře. Všechna tří-, pěti-, deseti- a patnáctiletá cuvée nesoucí značku D'Oliveiras sestávají z větší části z vína z odrůdy Tinta Negra Mole. Jde o patrně nejrozšířenější odrůdu na ostrově, a přestože je mnohými odborníky považována pouze za průměrnou, nikoli vynikající, v dnešní době si bez ní lze jen stěží představit madeirské cuvée, určené pro delší setrvání v sudu. Dále zde můžeme najít také odrůdy Boal, Malvasia, Special, Verdelho a jen s problémy přežívající Bastardo. V minulosti bylo navíc málo průkazné, z jakých odrůd jsou cuvée složena, ovšem změnu přinesl vstup Portugalska do Evropské unie, kde je od roku 1993 povoleno označovat cuvée názvem určité odrůdy pouze v takovém případě, že jej obsahuje alespoň 85 procent.